Kamp 2021

Beste ouders en leden

Over twee weken is het zover: ons chirokamp kan weer beginnen! Deze brief bevat alle praktische info en geeft een overzicht van alle maatregelen die we zullen nemen. In het kort: 

 • We delen de groepen op in twee bubbels: Rood&Blauw + Oranje + Bordeaux + Kaki + de keukenploeg en Geel + Violet + Groen + Bruin + Aspi.

 • Het kamp start nog steeds op zondag 11 juli en eindigt weer op 20 juli (voor Rood&Blauw: 16 juli). Je moet je kinderen zelf brengen, maar we komen de 20ste 's avonds terug met de bus (voor Rood&Blauw: je moet je kinderen ook zelf ophalen). 

 • Het adres van de kampplaats is Gruitroderkiezel 73, 3960 Bree.

 • Mensen die in de drie dagen voor kamp nog de ziektesymptomen hebben, kunnen niet mee op kamp. Mensen uit een risicogroep mogen mee als de ouders inschatten dat dat veilig kan. Meer informatie vind je hier.

 • Meer informatie over wanneer we jullie verwachten, wanneer de bagage-drop-off zal doorgaan, en wat jullie allemaal moeten meenemen, staat in ons kampboekje dat je helemaal onderaan deze brief in bijlage terugvind.

 • Bij verdere vragen of opmerkingen mag je ons steeds contacteren.

Hieronder volgt een uitgebreide beschrijving van hoe het kamp in zijn werk zal gaan. We beginnen met de belangrijkste basisregels, waar de rest van de regels op zijn gebaseerd.
 

Inhoudstafel

 1. Algemene veiligheidsmaatregelen

 2. Vervoer naar de kampplaats

 3. Vervoer naar huis

 4. Materiaal

 5. EHBO

 6. Keukenploeg

 7. Activiteiten

 8. Wie mag mee op kamp?

 

1. Algemene veiligheidsmaatregelen

We delen de groepen op in twee contactbubbels

 • Roblorki: Rood&Blauw + Oranje + Bordeaux + Kaki + de keukenploeg
 • Giuinspoelet: Geel + Violet + Groen + Bruin + Aspi

Dit betekent dat we ons kampterrein eerlijk in twee zullen splitsen waarbij elke bubbel ook zijn eigen refter, wc’s en douches kent. Binnen elke bubbel mogen alle normale activiteiten in principe doorgaan, hoewel we intensief fysiek contact nog vermijden. Tussen de bubbels is geen contact toegelaten en is anderhalve meter afstand verplicht.

In het normale geval worden deze bubbels altijd gerespecteerd, maar indien dit bij uitzondering niet mogelijk is (bv bij daguitstap of een dokterbezoek), is het verplicht om een mondmasker te dragen. Leden en leiders zullen dus minstens één mondmasker moeten meenemen
Indien dit niet genoeg zou zijn, houden wij nog mondmaskers op reserve.

Met al deze maatregelen mogen we natuurlijk onze basishygiëne niet vergeten. Handen wassen is nu belangrijker dan ooit, en dat willen we hier ook doorgeven. Voor en na het eten zal er dus altijd een moment zijn voor zowel leden als leiding om hun handen te wassen. Ook tussen activiteiten door zullen we regelmatig de handen wassen.

Krijgt er iemand ziektesymptomen tijdens het kamp, dan 
moeten wij een strikt stappenplan volgen. De ouders komen de persoon ophalen en gaan er zo snel mogelijk mee naar de huisarts. In afwachting van een uitspraak moeten alle deelnemers die in de bubbel van de persoon zaten extra waakzaam zijn. Indien de persoon positief test, moeten alle mensen die intensief contact hebben gehad zich ook laten testen. Wie negatief test, mag na 24 uur terugkomen, wie positief test, blijft thuis. Indien meer dan 30% positief test, moet de hele bubbel naar huis. Dit stappenplan staat hier uitgelegd.

Hoewel iedereen wel eens ziek kan worden, zijn jullie verantwoordelijk om te verzekeren dat je kind géén symptomen heeft voor het mee op kamp komt. Anders zijn de gevolgen dit jaar groot.
 

2. Vervoer naar de kampplaats

Dit jaar gaat het kamp door in Bree. Het exacte adres is: 

Gruitroderkiezel 73
3960 Bree

Zoals andere jaren, is het de bedoeling dat jullie de kinderen zelf naar de kampplaats brengen op zondag 11 juli. Om ieders veiligheid zo goed mogelijk te kunnen garanderen, hebben we besloten om elke contactbubbel in verschillende shifts te laten toekomen. Zo komen niet alle ouders op hetzelfde moment toe, en kan iedereen op een veilige manier hun kind(eren) afzetten. Ouders met kinderen in verschillende bubbels komen best in de shift van het kind dat normaal als laatste wordt verwacht. De exacte uren van deze shifts staan vermeld in het kampboekje.
 

3. Vervoer naar huis

Dit jaar komen we op 20 juli met de bus naar Pellenberg gereden. Je kan je uitgetelde kind dus gewoon ophalen aan onze lokalen. Het verwachte uur van aankomst vind je in het kampboekje terug. Indien er vertraging is, proberen we dat te melden via onze Facebookpagina!

Ook na het kamp hebben wij de bagage weer nodig om ons materiaal veilig in de container te vervoeren. Hoogstwaarschijnlijk zullen de containers 20 juli samen met de bussen aankomen, waarna de leiding en gewillige leden de bagage alvast kunnen uitladen. Mocht de container te veel vertraging oplopen, kunnen jullie de bagage op 21 juli ook ophalen.

Voor Rood&Blauw:
Het kamp van Rood&Blauw stopt zoals gewoonlijk op dag 6 (16 juli). De ouders mogen de leden dan komen ophalen in Bree en kunnen de bagage van hun kinderen wel al meenemen. Exacte uren hiervan staan ook weer vermeld in het kampboekje. Aan deze ouders willen we wel uitdrukkelijk zeggen dat het niet de bedoeling is om tegen je andere kinderen uit oudere groepen dag te gaan zeggen op dit moment. Niemand van deze bubbels moet tijdens het kamp in contact komen met iemand erbuiten, spijtig genoeg dus ook niet met de ouders.


4. Materiaal

Er wordt behoorlijk wat speelmateriaal gebruikt tijdens een kamp van Crescendo. Normaal gezien wordt dit materiaal op kamp in een gezamenlijk materiaalkot verzameld en beheerd door onze materiaalmeester. Om alles veilig te laten verlopen, zullen we dit systeem moeten aanpassen. Het merendeel van het materiaal zullen wij in tweevoud voorzien en opdelen over twee verschillende plaatsen. Duurder materiaal of materiaal dat we niet zomaar in tweevoud kunnen voorzien wordt beheerd door onze twee materiaalmeesters. Zij zullen er voor zorgen dat dit materiaal niet zomaar tussen bubbels kan worden uitgewisseld en als dit toch gebeurt, dat het eerst ontsmet wordt. 

 

5. EHBO

Onze EHBO-verantwoordelijke zal dit jaar ook extra maatregelen moeten nemen. Hij zal bij het verzorgen van leden telkens een mondmasker dragen om eventuele besmetting tegen te gaan. Voor kleine pijntjes is het niet nodig om hem erbij te roepen, maar zullen we in elke bubbel zelf voorzien zijn van spullen voor eerste zorg, zoals pleisters en ontsmettingsmiddel. Voor ernstige ongevallen staat onze EHBO-verantwoordelijke in contact met een lokale huisarts.
 

6. Keukenploeg 

De keukenploeg zit in dezelfde bubbel als Rood&Blauw, Oranje, Bordeaux en Kaki, maar kookt wel voor iedereen. Daarom zullen zij zich tijdens het koken en het rondbrengen van eten aan strikte hygiënemaatregelen moeten houden. De leden van de keukenploeg komen nooit in contact met leden van andere bubbels en als zij in de refter eten rondbrengen zullen zij dit doen met een mondmasker.


7. Activiteiten

In verband met de activiteiten op kamp moeten we ook maatregelen volgen. In principe mogen we weer op tweedaagse, maar moeten we al op voorhand een slaapplaats vastleggen. Daarom vervangen alle groepen jonger dan Kaki deze activiteit met een daguitstap. Zwemmen zullen we ook weer per bubbel moeten doen.

Ook sommige van onze dagdagelijkse activiteiten zullen beperkt moeten worden. Dit gaat dan vooral over activiteiten waarbij de gezichten van verschillende mensen dicht in elkaars buurt zouden komen. Spelletjes zoals “Dikke Bertha”, “Vleeshoop”, enzovoort zullen dus dit jaar aan de kant geschoven worden. De reden hiervoor is dat bij spelen zoals deze de kans op besmetting te hoog zou liggen, en dit willen we dus zeker niet riskeren.

Pleinspelen zullen nog kunnen doorgaan. Elke bubbel zal apart blijven en op zichzelf de pleinspelen kunnen beleven. Hier zullen de bubbels dus ook gerespecteerd worden en zullen deze niet gemengd worden.

De vlaggengroet, waar we met heel Crescendo voor elke maaltijd en voor het slapengaan verzamelen, kunnen we wel nog met heel de Chiro laten doorgaan. Rond de vlag bakenen we 2 terreinen af, waar de bubbels op minstens 3 meter afstand van elkaar de vlaggengroet kunnen bijwonen.
 

8. Wie mag mee op kamp?

Mensen die in de drie dagen voor kamp nog ziektesymptomen hebben, kunnen het kamp niet bijwonen. Ook mensen die samenwonen met een besmet persoon kunnen tijdens de quarantaine-periode niet mee op kamp. Mensen uit een risicogroep mogen mee indien de ouders inschatten dat dit veilig is. Deze regel is van toepassing op iedereen die meekomt: leden, leiding, keukenploeg, materiaalmeesters en EHBO. Meer informatie vind je hier: https://chiro.be/corona/bivak/wie-mag-mee-op-kamp.


Hopelijk brengt deze brief al duidelijkheid op de meeste van jullie vragen. Indien niet, twijfel dan niet om contact met ons op te nemen door te antwoorden op deze mail. Met onze ervaring van vorig jaar, en met onze deels herwonnen vrijheid, maken we er alleszins weer een topkamp van.

We kijken er alvast naar uit!

De leiding van Chiro CrescendoBijlage: kampboekje-2020.pdf